2010-4-10
Żeby zrobić ciasto na pierogi potrzeba: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki zimnej wody, trochę soli.
Mąkę należy zalać wrzątkiem i zaraz zimną wodą, wymieszać łyżką, przykryć pokrywą na 20 minut. Następnie ciasto trzeba wyrobić (popatrz na zdjęcie), przykryć pokrywą i odstawić na następne 20 minut.
Ekwilibrystyczne popisy także się mogą przydarzyć.
Na koniec jeszcze raz wyrabiamy, wałkujemy i kleimy pierogi. Ciasto powinno być miękkie, klejące, aby podczas gotowania pierogi się nie rozkleiły.
Na koniec zabrakło farszu i te 2 cuda były nadziane serkiem topionym i kiełbasą - bardzo smacznie to wyszło.
Tags: ręce, ciasto na pierogi, jeansy, czarno białe zdjęcie, pierogarnia, miska, mieszanie ciasta, ugniatanie, przepisy kulinarne dla laików,
Tags: ręce, wyrabianie ciasta, przepis na pierogi, jak ulepić pierogi ruskie, pierogi ze szpinakiem, z mięsem, z serem, na słodko
Tags: przepis na pierogi, jak ulepić pierogi ruskie, pierogi ze szpinakiem, z mięsem, z serem, na słodko
Tags: dobre przepisy na pierogi, lepienie pierogów, ruskie, ze szpinakiem, z mięsem, z serem, na słodko